9. kesäkuuta 2013

Miljoonakoira

Tänään pitkä päivä Tuurin Miljoonakoira näyttelyssä. Mukana "omaa porukkaa" oli Litta ja äidin Aino-porokoira, sekä mitteliuros Teho. Mukana menossa myös tuttujen koiria, joista paria esitinkin :)
Ensimmäisenä kehään meni Litta. Nuortenluokassa oli kolme osallistujaa, joista vain yhdestä oli kunnon vastusta meille. Esiintyminen oli ihan perus ok, häntä pysyi melko hyvin selällä ja maatakaan ei paljoa yrittänyt haistella. Eri tuli, niin kuin odotettavissa oli, kosla tiedän tuomarin tykkäävän Litasta. Hetken venailun jälkeen kilpailuluokka, jossa enään Litta ja yksi kilpailija. Tuomari pohti ja juoksutti paljon. Ja Litalle tuli ykkössija SA:n kera! Nooh, tässä välissä Litta häkkiin ja suunta kohti mittelikehää.
Seuraavana meni mittelspitzuros Teho (Mikälie Teho) kehään. Teho on kasvatti, joka asuu melkein naapurissa. Herralla ei ollut esiintyminen oikein hanskassa ja tuloksena tosi hyvä JUN ERI2 SA ja tässä välissä poukkasin takaisin lappalaiskehälle ja jätin äidin esittämään Tehon PU-kehässä. Sieltä tuli 4. sija ja vara-sert.
Litan kanssa ryntäys paras narttu-kehään. Pitkään tuomari mietti tässäkin kehässä. Olin alkuun varma, että juniorinarttu voittaa. Sitten olin varma, että se onkin valio (?). PN1 sieltä tuli ^__^  Heti perään oli ROP-kehä ja VSP:hän sieltä tuli. Pakko sanoa, ettei me huonolle hävitty!
Seuraava vuorossa äidin porokoirakasvatti Jarron (Mikälie Rantajätkä). Pojalla ei ollut kunnon turkkia ja oli kehässä ensimmäistä kertaa. Ihan kivasti se esiintyi luokan kokoomakehässä. Sitten juttelin omistajan ja veljen handleri+omistajan kanssa. Yhtäkkiä alkoi hirvea ihmisten huuto kiljuminen. TROMBI! Siis ihan aito, oikea trombi tuli suoraan porokoirakehää kohti. Kaikki ottivat häkit ja tavarat kiinni ja minä istuin Litan häkin päälle ja pidin Ainon häkistä kiinni. Onneksi se kääntyi nurmikolle ja säästyttiin suuremmilta vahingoilta!
Jarronin kanssa mentiin pian trombin jälkeen kehään, eikä poika stressannut ollenkaan! Tuloksena EH puuttellisen karvan ja nuoruuden honteluuden takia. Velipojalle myös EH samoista syistä. Kilpailuluokassa Jarron voitti ja Maltti (M. Rikuneeraaja) jäi kakkoseksi, karvanlaadun takia.
Jarron takaisin omistajalle ja Aino kehiin! Itse rakastan Ainon esittämistä. Niin jouhevaa ja vauhdikasta. Aino oli ainoa valionarttu, joten ERI1 SA tuli sieltä. Kaksi veteraania, Minttu ja Yrtti, esiintyivät Ainon jölkeen. Mintulle voitto ja Yrtti kakkonen ja molemmille SA. Ainon kanssa menin jonon ensimmäiseksi PN kehään ja tuomari tuli sanomaan vaan, että tässä järjestys menkää sinne numeroiden viereen seisomaan o_o
Sitten vain ROP-veteraani kehä. Vsp- veteraani isän kasvatti Irri (Juoksa Ässä) ja rop-vet Minttu (Hurtanminttu). Ainon kanssa menin odottamaan rop-kehää ja tuomari toi sen roppiruusukken suoraan käteen. Sitten se hokasi, että ainiin, se uros! No sille sitten se vsp-rusetti ja kuvia ottamaan.

Jäätiin sitten ryhmäkehiin. Minua pyydettiin esittämään valkoista mitteliurosta, Aulista (Kestikievarin Aulis). Ensin oli Tuurin oma ryhmäkilpailu Paras sinivalkoinen, jossa kilpailee kaikki suomalaisten rotujen rotunsa parhaat. Tässä kehässä on siis vain viisi osallistujaa. Katsoin, että on kaksi kunnon haastajaa, sillä karhukoiran ja pystykorvan esiintyminen oli jotain aivan kamalaa. Viidenneksi jäi pystykorva, neljäs oli karhukoira. Kolmanneksi tuli komea lapinkoirauros Naavanuttu Aapeli. Aino pääsi kunniakierrokselle ajokoiran kanssa ja voittohan sieltä tuli! Tuomarina oli siis Harto Stockmari, joka on tykännyt Ainosta aina.

Koiran vaihto ja minä sain remmiin Auliksen, jolta oli keskittymiskyky hukassa. Äiti meni Ainon kanssa ryhmäkehään. Porhallettiin isoon kehään ja arvatenkin tiputtiin heti. Palautin Auliksen omistajalle ja otin kamerani haltuun. Pian porhalsi Jonna (Mintun omistaja) paikalle ja alkoi työntää mua kehään Ainoa esttämään ja sanoi, että menee minulle paremmin kun äidillä. Vaihdettin handleria tuomarin selän takana ja katsoikin aika pitkään. Luuli kai nähneensä harhoja :D
Tuomari pudotteli pari vielä pois ja alkoi sijoittaa. Kolmosen kohdalla olin varma, että ollaan me, mutta se olikin am. akita. Kunniakierrokselle ja kakkossija!
Huomenna pari kuvaa ja Litan arvostelu :)