7. helmikuuta 2015

Nuoret koiraharrastajat osa 1 - Se tärkein, rotu

Tämän postauksen faktoiksi väitetyt asiat perustuvat täysin omaan mutu-tuntumaan, joten mitään ei kannata ottaa todesta. Sen lisäksi tekstiä on kirjoitettu huuorimielellä ja kärjistetysti. Toivon tosiaan, ettei kukaan vedä palkokasveja sieraimiinsa tämän tekstin johdosta. 

Itse olen kuumeillut koko ajan enemmän tai vähemmän eri rotuisia koiria. Olen katsellut vieressä, kun tutut ottavat pentuja ja keskustelupalstoille postaillaan kuvia uusista perheenjäsenistä. Yhä useammin kyseessä on rotukoira, todennäköisimmin paimenkoira ja jos mahdollista, käyttölinjainen tai ainakin vähintään sekalinjainen.

Nykyään nuoret tuntuvat ottavan (todennäköisesti ensimmäisen) koiran aivan kamalan korkeilla tavoitteilla. Pitäisi kisata tokossa, agilityssä, rallytokossa, haussa ja jäljellä ja suorittaa luonnetesti, MH-luonnekuvaus ja BH- ja AD-koe, sekä ilman tavoitteita harrastetaan huvin vuoksi vielä vetoa ja frisbeetä ja etsintää. Koiran pitäisi siis olla aivan käsittämättömän täydellinen ja sopia jokaiseen mahdolliseen koiraharrastukseen. Samassa koirassa pitäisi olla vähintään viiden koiran ominaisuudet ja sen pitäisi olla jotain aivan multispesiaalia valioluokkaa jo pikkupentuna.
länsigööttanmaanpystykorva borderterrieri australiankelpie
Ja koska koiran kanssa tullaan harrastamaan lähes kymmentä eri lajia, pitää sen olla käyttölinjaa ja mahdollisimman vietikäs ja energinen. Vaikka kyseessä olisi ensimmäinen koira, halutaan pentueesta juuri se vilkkain ja lupaavin tästä muutenkin vietikkäästä rodusta. Erityisesti siitä yhdistelmästä, jonka vanhemmilla on mahdollisimman korkeat pisteet luonnetestissä ja jotka kilpailevat SM-tasolla omissa lajeissaan. Jos tällaista multihienoa pentua ei Suomesta löydy, se haetaan ulkomailta.

Ja sitten niihin nuorten koiraihmisten suosimiin koirarotuihin. Tämä lista on tehty sillä perusteella, minkä rotuisia koiria olen nähnyt tapahtumissa, kaupungilla ja netissä, eli nämä eivät ole minun suosikkirotujani millään tavalla. Tällä hetkellä paimenkoirat ovat selkeästi in. Tässä alla kolmen kärki.

1. Australianpaimenkoira
Auspai on ehdoton ykkönen. Kaikilla on auspai tai kaikki ainakin haluavat auspain. Myös minä haluaisin. Kaikissa pentukeskusteluissa netissä pyörii ennätysmäärä australianpaimenkoirapennun omistajia tai kyseisen rodun perään kuolaavia ihmisiä.
2. Belgianpaimenkoira
Belgianpaimenkoirien kaikki muunnokset tuntuvat olevan muodissa nyt. Malinois vie kuitenkin kirkkaasti voiton, sillä niitä tuntuu haluavan jokainen koiratyttö, joka on hankkimassa omaa koiraa. Etenkin belgeissä näkyy tämä "Mitä kaljumpi ja ruipelompi, sen parempi" -trendi. 
3. Bordercollie
Beecee on se, joka oikeasti halutaan, Se, jonka perään kuolataan. Se, jota ei uskalleta ottaa, koska on niin vaativa. Tai ihan vain siksi, ettei kukaan myy käyttölinjan bortsua ensimmäiseksi koiraksi jollekin koirahullulle teinille. Joka tapauksessa, bordercollie tuntuu olevan ihailtu ja haluttu, mutta niitä ei näe niin paljoa nuorilla.
Näiden kolmen yllä mainitun lisäksi suosiossa ovat myös shetlanninlammaskoira, mudi, lyhytkarvainen collie, hollanninpaimenkoira, amerikanakita, akita, keskikokoinen villakoira, kääpiöpinseri ja australiankelpie. Yllättävimpänä ilmiönä olen pitänyt amerikanakitan ja akitan suosiota. Nämä roduthan eivät ole millään tavalla miellyttämisehaluisia harratuskavereita, mutta niitä näkyy aika paljon kaikkialla. Veto tuntuu olevan harrastuksena nostavan suosiota, joten vetoon sopivia koiria (huskyt yms) näkyy myöskin paljon. Sekarotuisiakin (vetokoira- ja paimenmixit) suositaan aika paljon, varmaan siksi, että Kennelliittoa on niin kiva vastustaa...

-----------
Kiitos rakkaat lukijat jälleen kerran postauksen lukemisesta. Ja teitähän on jo melkein 60, wau! Tähän loppuun haluaisin vielä kerjätä ääniä (tykkäyksiä) Rikun, Mellin, Litan ja Hötön kilpailukuviin.

20 kommenttia

 1. Nyt on pohdiskelevaa :DD go liusa!

  VastaaPoista
 2. "Sekarotuisiakin (vetokoira- ja paimenmixit) suositaan aika paljon, varmaan siksi, että Kennelliittoa on niin kiva vastustaa..."

  Joooo, senhän takia sekarotuisia hankitaan! Tuota noin, ei. :D ehkä jotkut, mutta turha yleistää. Naurettavaa.

  Yrität jotenkin vaikuttaa paremmalta kuin muut vaikka itse olet samanlainen koirateini..............

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Sen lisäksi tekstiä on kirjoitettu huuorimielellä ja kärjistetysti. Toivon tosiaan, ettei kukaan vedä palkokasveja sieraimiinsa tämän tekstin johdosta."

   Kuten jo tekstissä mainitsin, se on kirjoitettu huumorilla ja kärjisteysti. Olen hyvin pahoillani, jos pahoitit mielesi ja ei, minulla ei ole mitään sekarotuisia vastaan.

   Poista
  2. Sanavalintojen perusteella olisin voinut vaikka väittää, että tekstissä oli provosoiva sävy kauttaaltaan. Ellen nyt langennut trolliin. :-----------------D

   Poista
  3. Ihan tuon viimeisen lauseen takia lisäsin tuonne alkuun tuon pätkän. :D Sekä ihan sen vuoksi, etteivät kaikki luule minun haukkuvan kyseisten rotujen ottajia.

   Poista
 3. Villakoiratkin listalla, vähän jännä. :D Jotenkin mulla on rodun harrastajana ollut se kutina, että varsinkin keskareita päätyy harrastajille (thank god) enemmän ja enemmän, mutta aika monelle nuorelle se olisi valintana ihan mälsä sohvatyyny verrattuna käyttismaliin tai siihen puuceehen. Sikäli symppaan jengin villishaaveita, koska ne on monesti näppäriä harrastuskoiria ja näkisin niitä niin mielelläni kodeissa, missä niiden kanssa tehdään muutakin kuin syödään koiransuklaata ja käydään näyttelyissä.

  Sikäli kyl komppaan listaa, että huippu-urheilukoira tuntuu olevan kova juttu, ellei ui vastavirtaan ja hanki seropia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä villakoria näkee tosi paljon juurikin harrastajilla, nykyään varsinkin keskikokoisia. Tää lista tuli ihan tunnepohjalta, ja näitä keskareita tuntuu tulevan ihmisille muita villakoiria enemmän :)

   Poista
  2. Ehkä mä oon vaan epätoivoinen havainnoitsija. :D

   Poista
 4. Akita siksi koska Hopeanuoli! :--D

  VastaaPoista
 5. Mä taas en oo hirveesti nähny kääpiöpinseriä haluavia, lähisuvussa on kolme, joista yksi on tervepäinen ja kivoin kääkkä mitä oon ikinä tavannu. Kotoa löytyy yksi ja koko koira on täysin kamala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, meillä päin niitä näkyilee aika paljon.

   Poista
 6. Harmi, kun kaikki eivät ottaneet tekstiäsi aivan huumorilla.. Mutta teksti on kyllä pelottavan totta. Itsekkin kuuluun tähän kastiin, että haaveilen käyttö/sekälinjaisesti paimenesta, josta pitäisi olla moneen lajiin sopiva..

  Ja nää sun aksa kuvat ovat hienoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän harmittaa kanssa, mutta ei voi mitään. Olen itse kuitenkin suhteellisen tyytyväinen tähän tekstiin.

   Kiitos! :-)

   Poista
 7. ÄÄÄÄ... Miksei ole pitempää!! Tää on kiva ja mielenkiintoinen aihe. Noi kolme on nyt ne kaikkein suosituimmat koirat ja tuntuu että jokainen, joka on koiraa nyt katselemassa ja miettii seuraavaa/hankkii jo seuraavaa koiraa niin se on joku noista. Tai sitten seuraavaa koiraa miettiessä arvotaan noiden kolmen rodun välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En keksinyt enää järkevää sisältöä, vaikka aihe onkin mitä kiinnostavin, mutta jatko-osa(t) tulevat kyllä joskus :-)

   Poista
 8. Tämä oli kyllä aivan mainio teksti! Toivottavasti jatkoa seuraa pian. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy toivos, jos saisi aikaiseksi tehdä :-)

   Poista
 9. Hyvä teksti.:D Harmi ettei ollut pidempää ;)

  VastaaPoista
 10. Satunnainen lukija täällä, hei! Kirjoitin omaan blogiini hiljattain hyvin samankaltaisen, samaa aihetta sivuavan tekstin, mutta en ole yhtä hyväntahtoinen kuin sä, vaan kirjoitin oman tekstini kyllä puhtaasti moitteeksi ja kritiikiksi nykyajan todella kummallista koiranhankkimis- ja koirien arvioimiskulttuuria kohtaan.

  Siksi tämä osui ja upposi. Menen lukemaan kakkososan!

  VastaaPoista