7. helmikuuta 2015

Nuoret koiraharrastajat osa 1 - Se tärkein, rotu

Tämän postauksen faktoiksi väitetyt asiat perustuvat täysin omaan mutu-tuntumaan, joten mitään ei kannata ottaa todesta. Sen lisäksi tekstiä on kirjoitettu huuorimielellä ja kärjistetysti. Toivon tosiaan, ettei kukaan vedä palkokasveja sieraimiinsa tämän tekstin johdosta. 

Itse olen kuumeillut koko ajan enemmän tai vähemmän eri rotuisia koiria. Olen katsellut vieressä, kun tutut ottavat pentuja ja keskustelupalstoille postaillaan kuvia uusista perheenjäsenistä. Yhä useammin kyseessä on rotukoira, todennäköisimmin paimenkoira ja jos mahdollista, käyttölinjainen tai ainakin vähintään sekalinjainen.

Nykyään nuoret tuntuvat ottavan (todennäköisesti ensimmäisen) koiran aivan kamalan korkeilla tavoitteilla. Pitäisi kisata tokossa, agilityssä, rallytokossa, haussa ja jäljellä ja suorittaa luonnetesti, MH-luonnekuvaus ja BH- ja AD-koe, sekä ilman tavoitteita harrastetaan huvin vuoksi vielä vetoa ja frisbeetä ja etsintää. Koiran pitäisi siis olla aivan käsittämättömän täydellinen ja sopia jokaiseen mahdolliseen koiraharrastukseen. Samassa koirassa pitäisi olla vähintään viiden koiran ominaisuudet ja sen pitäisi olla jotain aivan multispesiaalia valioluokkaa jo pikkupentuna.
länsigööttanmaanpystykorva borderterrieri australiankelpie
Ja koska koiran kanssa tullaan harrastamaan lähes kymmentä eri lajia, pitää sen olla käyttölinjaa ja mahdollisimman vietikäs ja energinen. Vaikka kyseessä olisi ensimmäinen koira, halutaan pentueesta juuri se vilkkain ja lupaavin tästä muutenkin vietikkäästä rodusta. Erityisesti siitä yhdistelmästä, jonka vanhemmilla on mahdollisimman korkeat pisteet luonnetestissä ja jotka kilpailevat SM-tasolla omissa lajeissaan. Jos tällaista multihienoa pentua ei Suomesta löydy, se haetaan ulkomailta.

Ja sitten niihin nuorten koiraihmisten suosimiin koirarotuihin. Tämä lista on tehty sillä perusteella, minkä rotuisia koiria olen nähnyt tapahtumissa, kaupungilla ja netissä, eli nämä eivät ole minun suosikkirotujani millään tavalla. Tällä hetkellä paimenkoirat ovat selkeästi in. Tässä alla kolmen kärki.

1. Australianpaimenkoira
Auspai on ehdoton ykkönen. Kaikilla on auspai tai kaikki ainakin haluavat auspain. Myös minä haluaisin. Kaikissa pentukeskusteluissa netissä pyörii ennätysmäärä australianpaimenkoirapennun omistajia tai kyseisen rodun perään kuolaavia ihmisiä.
2. Belgianpaimenkoira
Belgianpaimenkoirien kaikki muunnokset tuntuvat olevan muodissa nyt. Malinois vie kuitenkin kirkkaasti voiton, sillä niitä tuntuu haluavan jokainen koiratyttö, joka on hankkimassa omaa koiraa. Etenkin belgeissä näkyy tämä "Mitä kaljumpi ja ruipelompi, sen parempi" -trendi. 
3. Bordercollie
Beecee on se, joka oikeasti halutaan, Se, jonka perään kuolataan. Se, jota ei uskalleta ottaa, koska on niin vaativa. Tai ihan vain siksi, ettei kukaan myy käyttölinjan bortsua ensimmäiseksi koiraksi jollekin koirahullulle teinille. Joka tapauksessa, bordercollie tuntuu olevan ihailtu ja haluttu, mutta niitä ei näe niin paljoa nuorilla.
Näiden kolmen yllä mainitun lisäksi suosiossa ovat myös shetlanninlammaskoira, mudi, lyhytkarvainen collie, hollanninpaimenkoira, amerikanakita, akita, keskikokoinen villakoira, kääpiöpinseri ja australiankelpie. Yllättävimpänä ilmiönä olen pitänyt amerikanakitan ja akitan suosiota. Nämä roduthan eivät ole millään tavalla miellyttämisehaluisia harratuskavereita, mutta niitä näkyy aika paljon kaikkialla. Veto tuntuu olevan harrastuksena nostavan suosiota, joten vetoon sopivia koiria (huskyt yms) näkyy myöskin paljon. Sekarotuisiakin (vetokoira- ja paimenmixit) suositaan aika paljon, varmaan siksi, että Kennelliittoa on niin kiva vastustaa...

-----------
Kiitos rakkaat lukijat jälleen kerran postauksen lukemisesta. Ja teitähän on jo melkein 60, wau! Tähän loppuun haluaisin vielä kerjätä ääniä (tykkäyksiä) Rikun, Mellin, Litan ja Hötön kilpailukuviin.