12. joulukuuta 2015

Joulukalenteri luukku 12 - Kohteet

Koirien koulutuksessa käytetään monia apuvälineitä ja tunnetuin lienee naksutin. Seuraavaksi ainakin itselleni tulee mieleen kosketusalusta, joka on päivän aihe. Kosketusaslusta tai muu vastaava kohde on minulle suuri apu koiran kouluttamisessa. Kohteen idea on saada koira suuntaamaan toimintansa kohteeseen. Tässä postauksessa puhun kaikenlaisista kohteista, joita voi hyödyntää koiran kouluttamisessa. 

Yleisin lienee ihan perinteinen KOSKETUSALUSTA. Jonkinlainen läpyskä - esim. muovirasian kansi - johon koira osaa ja pyrkii koskettaa tassulla tai kuonolla. Itse olen käyttänyt kosketusalustaa moneen asiaan, mainittakoon vaikka eteentulon ja ruudun opettaminen. Omat koirani koskevat korkealla olevaa alustaa kuonolla, lattialla/maassa olevaa tassulla. Ne alkavat tarjota kosketusta jo alustan nähdessään. 

Esimerkki: Ruutu
1) Koira osaa koskettaa kosketusalustaa ja hakeutuu sen luo itsenäisesti kaukaakin
2) Viedään kosketusalusta ruutuun koiran kanssa / niin, että koira huomaa sen. Mennään kauemmas ja päästetään koira menemään alusta luo, mielellään ei käytetä käskysanaa. Koira palkitaan heti, kun se pääse alustalle. Palkka kannattaa heittää koira ja ruudun taakse.
3) Pidennetään matkaa ja liitetään käskysana toimintoon. Kosketusalusta voidaan viedä ruutuun niin, ettei koira nää sitä, vaan opetetaan koira hakeutumaan merkkien väliin. 
4) Lähetetään koira pari kertaa tavallisesti ruutuun, jossa on kosketusalusta. Otetaan alusta huomaamattomasti pois ja lähetetään koira heti uudestaan. Koira todennäköisesti hakeutuu sinne, missä kosketusalusta on ollut. Palkataan jälleen heittämällä palkka taakse.
5) Jatketaan samaan malliin: kosketusalusta on pääsäntöiseti ruudussa, otetaan satunnaisesti pois ja lähetetään useammin ja useammin "tyhjään" ruutuun ja koiran pitäisi oppia hakeutumaan oikeaan paikkaan.

Toinen usein käyttämäni kohde on KOSKETUSKEPPI. Sen avulla olen opettanut pääasiassa temppuja. Kosketuskeppi pidetään kädessä, joten sen avulla on helppo ohjata liikkumaan tiettyihin suuntiin. Itse olen opettanut kosketuskepin avulla esimerkiksi pyörimisen ja kurre/orava/pupu asennon muutamalle koiralle, sekä eteentulon pikkukoirille. Kosketuskepin voi ostaa valmiina kaupasta tai tehdä itse esimerkiksi pienestä pallosta ja puukepistä.

Esimerkki: Pyöriminen
1) Koiran tulee osata koskea ja seurata kosketuskeppiä.
2) Lähdetään liikuttamaan keppiä isoa ympyrää ja palkitaan kun koira on pyörähtänyt kerran itsensä ympäri. Toistetaan useita kertoja, kunnes koira tekee ympyrän vaivattomasti kepin perässä. Toistot tehdään aluksi vain toiseen suuntaan.
3) Lähdetään pienentämään rinkiä ja lisäämään vauhtia. Koira ei enää välttämättä seuraa keppiä, vaan pyörähtää itsenäiseti ympäri. Liitetään käskysana ja pienennetään merkkiä.
4) Lopulta jätetään kosketuskeppi kokonaan pois, annetaan käskysana ja mahdollisesti pieni käsimerkki.

Muita hyödyllisiä kohteita ovat muun muassa käsikosketus ja post-it lapun koskettaminen. Koiran voi opettaa koskettamaan lähes mitä tahansa ja tätä kautta opettaa monia asiota. Naksutin on äärimmäisen helppo apuväline kohteiden kanssa ja esimerkiksi monissa myytävissä kosketuskepeissä on naksutin valmiiksi kiinni. Kohteiden kanssa kannattaa käyttää mielikuvisusta, sillä melkein minkä tahansa voi opettaa koiralle niiden avulla.