20. huhtikuuta 2016

Valmentautumassa

Minut ja Riku valittiin vuoden alussa Tokonuoriin varasijalle täksi vuodeksi, mikäli en ole tätä vielä maininnut blogissa. Saan siis osallistua kuunteluoppilaana leireille ja jos joku ei pääse osallistumaan, saan koirapaikan. Kevään leirille sain koirapaikan ja me päästiin tokoilemaan oikein urakalla. Kevään valmennusviikonloppu oli edellisviikonloppuna 8.-10.4. ja postaus tulee hieman myöhässä, hups...

Meidän reissu alkoi perjantaiaamuna aikaisin ja matkaseuraa toimittivat Mirka ja Rilla. Saatiimpa vielä eräältä ystävälliseltä ihmiseltä kyyti juna-asemalle 5.00 aamulla. Junalla puksuteltiin Ylivieskaan odottamaan seuraavaa noin tunniksi. Sieltä sitten matkattiin viitisen tuntia Helsinkiin. Helsingissä seikkailtiin Kamppiin ja sielä sitten odoteltiin kolme tuntia bussia, joka vei meidät Klaukkalaan, lähelle Kennelliiton koulutustilaa.

Kaikki postaukset kuvat © Hanna-Maria Karvinen, ellei toisin mainita
Pejantaina ehdittiin kuunnella Pekka Korrin (superhyvä) luento ja treenata kehään menemistä ja mukana kulkemista, sekä palkka-alueiden vaihtoa. Riku ei ollut ihan parhaillaan, koska kevättä rinnassa ja naiset niiin ihania, varsinkin Rilla. Palkkaushommat sujuivat hyvin, sosiaalinen palkka, nami ja lelu toimivat kaikki ja niitä pystyi vaihtelemaan vaivatta keskenään. Mukana kulkemisessä ongelmia tuotti hajut, mutta siinäkin tuli onnistumisia.

Koulutuksien jälkeen lähdettiin pikkubussilla (vai mikä se nyt on?) hotellille. Siellä maksettiin huoneet, käytiin syömässä, ulkoilutettiin koirat ja mentiin nukkumaan. Riku ja minä jaettiin huone pikkiriikkisen chihun ja omistajansa kanssa.
oik. reunan kuva © Sofia Kovalainen
Lauantai alkoi hotelliaamiaisella, jonka jälkeen lähdettiin taas hallille. Siellä treenattiin ja kuunneltiin useampi luento. Kouluttajina toimivat Katariina Kainulainen ja Piritta Pärssinen. Treenattiin mm. paikallaoloa, kehään menemistä ja otettiin kokeenomaisesti pari liikettä.

Kokeenomaiset meni aivan haisteluksi. Otettiin liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo. Riku ei seurannut ollenkaan (ei otettu koko viikonloppuna), vaan haisteli maata. Meni maahan yllättävän näpsäkästi, vaikka ajatus oli aivan jossain muualla kuin tekemisessä. Luoksetulo oli hyvä, vaikka alussa tulikin melko voimakas haukahdus.

Lisäksi teimme myös seuruun peruutuksia ja perusasentoa. Peruutusta tehtiin seinän vieressä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan annettiin vain seuruukäsky ja lähdettiin peruuttamaan ja palkittiin pienestäkin peruutusaskeleesta. Riku lähti kyllä tarjoamaan minun kiertämistä peruuttamalla, mutta mitä pienistä... Perusasento ei ottanut onnistuakseen, sillä Rikua ei kiinnostanut. Liikaa treeniä putkeen liian lyhyillä tauoilla, joten ei oikein homma luistanut.

kuvat © Sofia Kovalainen
Seuraavaksi treenin kohteena oli merkin kierto. Tässä meille on tuottanut ongelmia hidas paluu haahuilu käännyttäessä. Uutena vinkkinä saatiin se, että opetan Rikun juoksemaan täysiä kädessä olevaan namiin. Käsi siis täysin paikallaan, käännettynä "auki" niin, että koira näkee namin. Treenatessa Riku jyräsi merkin kerran ja leikki vähän sillä, mitä se ei ole koskaan aiemmin tehnyt.

Pikku tauon jälkeen tehtiin ruutua. Rikun ruutu on alkanut oikeasti toimia ja herra löytää oikealle paikalle hyvin. Kosketusalusta on jätetty kokonaan pois. Vauhti ja into olivat hyvät, maahanmenossa haisteli. Meidän pitää treenata vielä pidempää matkaa ja kokonaista liikettä, eli opetella se maahanmeno ja koiran luo palaaminen.

Sunnuntai alkoi treeneillä. Rikun kanssa aloitettiin noudolla. Riku teki innokaasti ja haki vauhdikkaasti. Aiemmin se on hypännyt kapulalle ja liukunut sen kanssa vähän ennen tuomista. Tällä kertaa se jäi leikkimään kapulalla hetkeksi ennen tuomista. Tähän saatiin ohjeeksi laittaa vesipullo kapulan taakse --> Rikun pitää hidastaa ja keskittyä kapulan ottamiseen, ettei törmää vesipulloon.

Seuraavat treenit tehtiin ulkona ja harjoiteltiin kehäänmenoa sekä itsenäisesti ruutua, merkin kiertoa , hyppyä, paikalla oloa yms. En tehnyt Rikun kanssa itsenäisesti muuta kuin paikalla oloa ja pikku pätkiä seuruuta. Kehäänmeno tuotti suuren suuria ongelmia, koska olin ulkoiluttanut Rikua koko viikonlopun ko paikassa.

Tässä välissä syötiin ja sen jälkeen otettiin ulkona erilaisia seuruukuvia ilmeisesti mainoksiin. Me tungettiin Rikun kanssa mukaan ja kyllä se joissain kuvissa näytti ihan kivalta se seuruu.

Viimeiset kaksi treeniä oli häiriötä. Ensimmäisessä harjoiteltiin ohjaajan kanssa pysymistä ja mukana kulkemista niin, että kouluttajat houkuttelivat koiria nameilla, leluilla, käskyillä yms. Tehtiin ensin niin, että oli monta koiraa yhdessä, sitten yksitellen. Rikua ahdisti suunnattomasti kaikki niin kiva ja luvaton, ettei mitään rajaa. Saatiin kuitenkin onnistumisia monta.

Ihan viimeinen asia oli kuuden rastin tehtävärata, jossa harjoiteltiin siis kuudella pisteellä tokojuttuja vähän eri tavalla. Oli hyppypiste, jossa oli hyppyesteitä joiden päällä oli tavaraa, oli pahvin päällä kävelyä, ruutu, kiertoja jne. Tässä vaiheessa Riku ei enää jaksanut. Lopetettiin ennen muita, kesken radan kun saatiin onnistunut toisto ja Riku pääsi huilimaan.

Treenien jälkeen oli vielä kahvit ja muuta puuhastelua ilman koiria ja sitten aloitettiin matka kohti kotia. Saatiin Mirkan (ja koirien + tavararöykkiön) kanssa kyyti yhdeltä leiriläiseltä Vantaankosken asemalle, josta jatkettiin Helsingin rautatieasemalle. Siellä laitettiin tavarat säilöön ja lähdettiin seikkailemaan koirien kanssa, käytiin syömässä ja vain istuskeltiin. Odottelua tuli sellainen about ~5-6h, jonka jälkeen lähdettiin maailman hitaimmalla junalla kannukseen (~7h) ja käveltiin aamuyöllä pari kilometriä kämpille.