2. joulukuuta 2016

Luukku 2 Kaksi pentua samaan aikaan?

Olen törmännyt yllättävän usein tilanteeseen, että otetaan kaksi pentua samaan aikaan. Asiaa perustellaan sillä että on aikaa, tilaa, rahaa ja kaksi aivan täydellistä pentua. Pystyy pitämään pentuja erillään ja treenata ja käydä sosiaalistamassa erikseen jne. Viime viikonlopun ajan pääsin itse kokeilemaan elämistä kahden pennun kanssa. Tämä viikonloppu pisti miettimään kahden pennun ottamista samaan aikaan oikein kunnolla.

Kokemus oli mielenkiintoinen, kaksi melko samanikäistä, mutta eri kokoista ja tyyppistä penikkaa samaan aikaan. Suttu on nyt reilu 4kk ja hoitolapsi oli suurin piirtein samaa ikää oleva labradorinnoutaja. Olin aika varma, ettei elämä olisi ihan kaaosta koko aikaa, eikä se ollutkaan. Toki tilanne oli kevennetty, sillä minun ei tarvinnut treenailla tai tehdä mitään ihmeenpiä tuon yhden viikonlopun aikana. Alla pari kohtaa, joihin kiinnittäisin huomiota kaha pentua mietiessä.
• Pitää olla ehdottomasti oma piha. Joko (aidattu) pieni rivarin takapiha tai mieluummin ihan omakotitalo. Se sisäsiisteyden treenaaminen ei oikeasti onnistu, jos pitää köyttää pennut hihnoihin ja kiitää rappusia ulos joka kerta hädän iskiessä. Tämä ei toimi varsinkaan isompien pentujen kanssa, jos ne pitäisi kantaa ulos.

• Mahdollisuus pitää pentuja erillää ihan yksin. Ei edes kaveri oven/portin toisella puolella, mieluusti myös ilman vanhemman koiran välitöntä läsnäoloa. Jos pentu ei ikinä opi olemaan ihan yksin, ei se varmaan aikuisenakaan tykkää olla. Itse kokisin tämän helpommaksi jos on iso talo ja useampia huoneita.

• Ihmiselle, jolla on vakituiset tulot ja elämä suunniteltu ainakin pariksi vuodeksi eteenpäin. Eli ei siis opiskelijalle tai työttömälle. Kannattaa myös oikeasti säästää ihan kunnolla, koska elämä voi yllättää.

• Kaksi samanikäistä pentua ei välttämättä tule toimeen kasvaessaan, varsinkaan jos ovat samaa sukupuolta. Ja jos pennut ovat uros ja narttu, voi ensimmäiset juoksut tehdä tiukkaa, ellei ole sopivia tiloja pitää erillään tai saa toista hoitoon vähäksi aikaa.

• Peruskoulutus ja treenaaminen. Se on hankalaa kahden kakaran kanssa. Minulla oli jo ovista kulkeminen kovaa säätöä. Itse vaadin pysähtymään ovelle ja kahden pakoyritysiä tekevän pennun kanssa se ei ole todellakaan helppoa. Treenatessa pitää tosiaan olla tilat pitää toinen pois säätämästä  ja häiritsemästä ja tosiaan opettaa erikseen se oman vuoron odottaminen.

• Koko vapaa-aika voi mennä pelkästään koirien kanssa säätämiseen, varsinkin jos treenaa aktiivisesti ja on entuudeestaan yksi tai useampi koira. Pitää ottaa huomioon myös sen vanhemman koiran tarpeet ja käyttää ainakin alkuun se erikseen lenkillä. Ja hihnalenkille meneminen kahden pennun kanssa on ihan sulaa hulluutta.

• Pennuista on ihan äärettömästi seuraa toisilleen ja ne väsyvät leikkiessään helposti. Aina löytyy leikkikaveri omasta takaa eikä tarvitse mennä ympäri maailmaa löytääkseen sopivan painikaverin, ellei pennuilla ole suunnatonta kokoeroa ja leikit eivät sen puolesta suju.

• Kämpän muuttaminen pentuturvalliseksi ja karuksi vankilasksi vain kerran. Ja vain yksi (kahta kauheampi) pissakakkaralli. Ei ole kivaa piilottaa kaiken mahdollisesti pentua kiinnostavan kaappeihin tai jonnekin korkealle ja viedä mattoja ja muita tekstiileitä varastoon.

Litta ja Höttö ova melko samanikäisiä, vain 4 kuukautta ikäeroa. Niiden kanssa ei ollut mitään ongelmaa, koska kotona oli paljon koiria ja koko perhe messissä koirien kanssa puuhamisessa. Litta oli jo 6kk siinä vaiheessa, kun Höttö poistui pentulaatikosta ja alkoi kulkea mukana sosiaalistumassa ja tutustumassa maailmaan. Lisäksi kummankaan kanssa ei ole treenattu mitään pennusta  alkaen.

Asiaa pohtiessani olen tullut siihen tulokseen, että voisin ottaa kaksi pentua samaan aikaan joskus tulevaisuudessa. Ehtoina tosin omakotitalo maalla, sekä aikaa ja resursseja kasvattaa ja sosiaalistaa pentuja myös erillään. Lisäksi olisi plussaa jos pennut olisivat tasavertaiset leikkikaverit.

Mitä mietteitä muilla on aiheesta? Ottaisitko kaksi pentua samaan aikaan?