3. joulukuuta 2016

Luukku 3 Koiranäyttelyt Australiassa

Näyttelyt Australiassa on aivan jotain muuta kuin Suomessa. Näyttelyitä on joka viikonloppu jossain. Samana viikonloppuna on itseasiassa varmaan kymmeniä näyttelyitä ympäri Australiaa. Viikonlopun aikana on samassa paikassa 2-4 näyttelyä, yleensä kuitenkin kolme. Perjantaina on ensimmäinen ja sunnuntaina viimeinen näyttely, eli joka päivä on uusi mahdollisuus. Lisäksi olin näyttelyssä, joka oli kaksipäiväinen, mutta molempina päivinä oli kaksi näyttelyä samaan aikaan.

Pukeutuminen 

Pukeutuminen näyttelyyn on iso asia. Miehet menevät puvut päällä ja naisilla on hame/suorat housut ja jakku tai jokin muu vastaava kokonaisuus. Säätilaa ei oteta huomioon, vaan se hame on oltava päällä. Itse viipotin menemään jäätymispisteessä hameessa lämpömittarin näyttäessä 0°C ja mietin koko kansan älykkyyttä suuresti. Ei tullut kyseeseenkään, että minut olisi päästetty farkuissa kehään.

Näyttelyluokat 


Englanniksi Ikäraja Suomeksi
Baby Puppy 3-6kk pikkupentu
Minor Puppy 6-9kk -
Puppy 6-12kk pentuluokka
Junior 9-18kk junioriluokka
Intermediate  18-36kk nuortenluokka
Open yli 6kk ikäiset, yleensä yli 3 koirat avoinluokka
Australian bred Australiassa kasvatetut koirat austaliassa kasvatettu

Ei ole kyllä järkeä käytetty luokkia suunnitellessa lainkaan.. Jo 3kk pennut pääsevät näyttelyyn ja lisäksi pennuille on kolme eri luokkaa, miksi? Varsinkin kun Minor Puppy ja Puppy luokissa pennut ovat samanikäisiä. Australiassa pentujen rokotusohjelma on käsittääkseni täysin erilainen, eikä siellä ole lainkaan rabiesta, joten sen puolesta pennut sallitaan jo aiemmin näyttelyihin. Itseäni hämää suuresti valioluokan puuttuu, eikä veteraaneja ole muistettu lainkaan.

Näyttelyn kulku

1. Yksi tuomari arvostelee aina kaikki roturyhmän rodut. Rodut arvostellaan aina aakkosjärjestyksessä. Arvosteluita ei kirjoiteta eikä laatumainintoja ole, vaan tuomari käy koirat läpi ja laittaa koirat paremmuusjärjestykseen. Ensin arvostellaan urokset ja valitaan paras uros. PU-kehään menee kaikki luokkavoittajat ja tuomari valitsee voittajan. Voittanut koirat poistuu kehästä ja tilalle tulee ko luokan toiseksi sijoittunut. Esimerkiksi jos avoimen luokan koira voittaa, avoimen luokan 2. sijoittunut tulee tilalle. Sitten valitaan runner up eli PU2 ja urokset on ohi. Nartut käydään läpi samalla tavalla.

Kun molemmat on arvosteltu valitaan rotunsa paras ja sen runner up. Paras uros ja narttu menevät kehään ja tuomari valitsee suosikkinsa. Jälleen kerran voittaja poistuu kehästä ja sen runner up, eli PU/PN2 tulee tilalle ja tuomari valitsee rodulle runner upin. Eli ROP ja runner up voivat molemmat olla uroksia tai narttuja.

Jos rodussa on vain yksi koira paikalla, se on automaattisesti rotunsa paras, koska käytössä ei ole laatumainintoja.  Kastroidut tai steriloidut koirat kilpailevat omassa luokassaan, eivätkä osallistu kilpailuun muiden rodun yksilöiden kanssa.

2. Kun kaikki rodut on arvosteltu arvostellaan ryhmäkehät. Ryhmä tehdään samassa kehässä heti saman tuomarin toimesta. Kaikki rotunsa parhaat menevät kehään ja tuomari yleensä käy koirat läpi ja liikuttaa kaikki tai vain suosikkinsa. Tuomari valitsee voittajan, joka jälleen kerran poistuu kehästä ja ko. rodun runner up tulee tilalle ja voi jopa olla koko ryhmän runner up. Kuulemma usein working dog ryhmässä bordercolliet voittavat kaiken...

Ryhmäkehissä valitaan aina myös joka ikäluokan parhaat. Eli kaikki juurikin esimerkiksi baby puppy, minor puppy jne. luokista valitaan voittaja. Nämä sijoitukset eivät ole niin merkittäviä ja näissä ei valita runner upia ollenkaan.

3. Kun kaikki roturyhmät on arvosteltu, on vuorossa general specials eli käytännössä sama kuin meidän best in show. Ensin valitaan se parhain eli best in show, jonka jälkeen käydään kaikki ikluokat jälleen läpi. Valitaan siis näyttelyn paras baby puppy yms. Ja koko näyttely on ohi.

Lisäksi näyttelyissä on usein Sweepstakes kehiä. Nämä ovat yleensä ennen muiden kehien alkua ja tarkoitettu pennuille ja joskus myös veteraaneille. Ideana sweeptakesilla on tarjota treenimahdollisuus pennuille ja mielenvirkistystä vetskuille.
Karri (Terhakan Lusmu) rotunsa paras, runner up in group ja intermediate in group

Valioituminen

Koira valioituu kun se saavuttaa 100 pistettä näyttelyistä. Jos koira on rotunsa paras, se saa 8 pistettä ja runner up saa 7 pistettä. Jokainen voitettu koira tarkoittaa yhtä pistettä. Jos koira voittaa esimerkiksi 5 muuta koiraa ollessaan rotunsa paras, se saa yhteensä 13 pistettä. Ryhmävoitosta saa 25 pistettä. Näin ollen valioituminen on hyvin helppoa ja värivikaiset koirat saa myös valioksi. Vähän hankalampi titteli on Grand Champion, johon vaaditaan jo 1000 pistettä.

Trimmaaminen

Australiassa on ilmeisesti sääntöjä aiheesta koirien trimmaaminen ja turkin laittaminen näyttelyyn, mutta sitä noudateta lainkaan. Koiriin tungetaan jos jonkilaista töhnää ja tököttiä pitämään karvat paikallaan, pystyssä ja pörröisinä. Hiuslakkaa suihkitaan puudeleihin ja valkoisia koiria valkaistaan monilla eri tuotteilla. Lisäksi koirat pestään joka ikiseen näyttelyyn, mikä tarkoittaa sitä että jotkut koirat pääsevät pesulle kerran viikossa.

Lapinkoirapiireissä turkinlaitto on hieman hillitympää, eikä lappareita muotoilla saksilla pyöreiksi ja tasaisiksi kuten lähes kaikki muut rodut. Itse huomattelin ja paheksuin avoimesti heidän turkinlaittoaan ja moni hämmentyi siitä, että olen pessyt molemmat pörrötytöt kerran vuoden iässä.